Ankaragücü Futbol Kulübü

Ankaragücü Futbol Kulübü 1910 yılında kurulmuş olup Türk futbol tarihinin en köklü spor kulüplerinden birisidir. Bugün Süper Lig’de mücadele etmekte olan Ankaragücü hüzünlü hikayeleri, büyük başarıları ve haklı bir gururu tarihinde barındırmaktadır.

Ankaragücü Kuruluş Tarihi

Ankaragücü kuruluş tarihi 1910 olarak kabul edilmekle beraber kulübün futbolda faaliyete geçtiği yıl 1922 olarak kabul edilir. Kulüp, başta iki kulübün birleşmesi ile kurulmuştur.

ankaragucuhaberleri.com-kulüp Ankaragücü futbol kulübü

Ankaragücü Tarihçe

Ankaragücü takımının ilginç bir kuruluş hikayesi vardır.  Turan Sanatkarangücü ile Altınörs İdmanyurdu takımlarının birleşmeyle kurulan Ankaragücü takımı, iki kulüp tarafından birlikte kurulduğu için kulübün kurucu iki başkanı olmuştur. Bu isimler Kazım Bey ve Hasan Muslihiddin Bey’dir.

İlk maçlarını birbirlerine karşı yapan iki takım bu maçı çıkan olaylar sebebi ile tamamlayamamıştır. Ankaragücü aslında İstanbul merkezli bir takımdır ancak 1. Dünya Savaşı’nın ardından yaşananlar sonrasında iki kulüp de spor faaliyetlerine ara vermiş, Ankara’da 1922 yılında yenide faaliyete geçilmiştir. Bu sebeple kulübün kuruluşu bazı kaynaklarda 1922 olarak da gösterilir ama 1910’a kadar uzanır Ulu Çınar’ın geçmişi.

Kulüp tarihinde sarı lacivertli formayı en çok giyen isim Hakan Kutlu’dur. Hakan Kutlu’yu Hayati Soydaş, Gökmen Barış, Yılmaz Özlem ve Hakan Keleş izler. Bu isimlerin her biri Ankaragücü formasını 200’den fazla kez giymiş isimlerdir.

Kulüp formasını en fazla giyen yabancı oyuncu ise Stephen Baidoo’dur.

Ankaragücü, tarihi boyunca 3 defa gol kralı çıkarmıştır. Ertan Adatepe 2, Ali Osman Renklibay ise 1 kez gol kralı olmuştur.

Ankaragücü Forma ve Logo

Ankaragücü, işçi sınıfının kurduğu bir takımdır, logosunda da bunun izlerini taşımaktadır.

ankaragucuhaberleri.com-kulüp Ankaragücü futbol kulübü

Ankaragücü Logosu

Döneminde savaş malzemeleri üreten devlet kuruluşunun işçileri tarafından kurulan kulübün logosu yatık bir mermiden esinlenerek oluşturulmuştur.

Ankaragücü Renkler

Ankaragücü’nün renklerinin hikayesi bir hayli hoştur aslında. Kulüp, Ankaragücü adını 23 Şubat 1933 yılında alır. Mustafa Kemal Atatürk’ün ,İmalat-ı Harbiye ziyareti sırasında kendisine ikram edilen üzüm ve kavundan çok hoşnut kalması, lacivert gücü; sarı ise başarı ve hırsı temsil eder denilerek kulübün renklerinin belirlenmesine vesile olmuştur. Bununla birlikte sarı ve lacivert renkleri, yanlış ve yanmamış barutu da simgelemektedir.

Ankaragücü Başarılar

1949 yılında, henüz profesyonel liglere geçilmeden önce şampiyonluk yaşamış olan Ankaragücü’nün profesyonel lige geçilen 1959 yılından sonra en süt düzey ligde bir şampiyonluğu bulunmuyor. Bununla birlikte Ankaragücü Futbol Kulübü, 2. Lig’de bir, 1. Lig’de is üç defa şampiyonluk sevinci yaşadı.

Yerelde pek çok başarı ve şampiyonluk elde eden sarı lacivertli takım Türkiye Kupası’nı kazanma şerefine erişen takımlar arasında.

1971 – 1972 ve 1980 – 1981 sezonlarında Türkiye Kupası’nı kazanmayı başaran Ankaragücü Futbol Kulübü ayrıca 1981 yılında Türkiye Süper Kupası’nı da kazandı. Türkiye Spor Yazarları Derneği adına düzenlenen TSYD Kupası’nı da tam 18 kez kazanma başarısı gösterdi Ankaragücü Futbol Kulübü.

Ankaragücü Yönetimi

Ankaragücü Futbol Kulübü iki başkanlıydı kurulduğunda. Sonrasında geçmişten günümüze kadar 42 farklı isim bu onuru yaşamayı başardı. Kulübün mevcut başkanlığını Faruk Koca yürütmektedir şu anda.

Başkan Faruk Koca, 1964 Anakra doğumlu bir isim ve Ak Parti’den 2 dönem Ankara Milletvekilliği de yapmıştır. Evli ve 4 çocuk babası olan Faruk Koca 2021 yılındaki seçimi kazanarak Ankaragücü’nün yeni başkanı olmuştur. Hedefi Avrupa kupalarına katılacak bir Ankaragücü olarak belirleyen Başkan Faruk Koca’nın ekibi şöyledir;

Başkan Vekilleri

Zeynep Karamancı – İsmail Mert Fırat – Gökalp Büyükbektaş

Başkan Yardımcıları

Cantürk Alagöz – Yusuf Buğra Tanık – Ertan Aydın

Basın sözcüsü

Hüseyin Aytekin

Yönetim Kurulu Üyeleri

Berna Erbilgin Gündoğdu – Erkan Aytekin – Askeri Nergiz

2012 – 2013 sezonu sonunda 2. Lig’e kadar düşen Ankaragücü takımı, sonrasında çıkışa geçmiş ve 2016 – 2017 futbol sezonunun sonunda TFF 1. Lig’e yükselmeyi başarmıştır. Burada sadece bir sezon oynayıp ertesi yıl da Süper Lig’e çıkmıştır Ankaragücü Futbol Kulübü. 2021 yılından beri kulübün başkanlığını yürüten Faruk Koca hem A takımın ligde mücadeleci bir kadroya sahip olması adına transferlere hem de Ankaragücü’nün geleceğini garanti altına almak adına Ankaragücü altyapı takımlarına ciddi yatırım yapmaktadır. Örneğin sadece bu sezon Galatasaray’a 3 milyon avro bonservis bedeli ödenerek Romanya milli takım oyuncusu O. Morutan kadroya katılmıştır ki genç oyuncu şu anda mevcut Ankaragücü Futbol Kulübü kadrosunun da en değerli ismidir. Ankaragücü kadro değeri 30 milyon avro civarındadır.

Yeni yönetimle birlikte 2021 yılından itibaren Ankaragücü finans alanında da önemli gelişmeler kaydetmiştir ki zaten bunun sonucu olarak da bugün Süper Lig’in kadro değeri açısından ilk 10 takımından biridir Ankaragücü Futbol Kulübü.

Ankaragücü Sponsorlar

Kulübün forma tedarikçisi Umbro’dur 2023 – 2024 sezonunda. Takımın forma göğüs sponsoru ise  ERG Şirketler Grubu olmuştur. Bunların haricinde MİA Teknoloji ve Tripy Mobility ve One More International da yine Ankaragücü Futbol Kulübü sponsorları arasında yer almaktadır.

Ankaragücü Sosyal Sorumluluk

Ankaragücü Futbol Kulübü SAGEM projesini geliştirmiş ve hayata geçirmiştir. Bir Ankaragücü altyapı projesi olan SAGEM Türkiye, Afrika ve Avrupa olmak üzere üç bölgede gençlerin futbolla tanışma ve yetenekli olanların gelecekte Ankaragücü’ne kaynak sağlama projesi olarak hayata geçirilmiştir. SAGEÖ projesi, diğer kulüplerin de örnek aldığı bir proje olmakla birlikte bunda Ankaragücü medya ekibinin de ciddi bir başarısı ve etkisi olmuştur.

Köklü kulüp hem yerel hem de ulusal basında SAGEM’i duyurmayı başarmıştır.

ankaragucuhaberleri.com-kulüp Ankaragücü futbol kulübü

Ankaragücü Stadyumu

Ankaragücü takımı maçlarını bugün 22.000 kişilik Eryaman Stadyumu’nda oynamaktadır. Bu stadyumu 1. Lig’de mücadele eden Gençlerbirliği kulübü de kullanmaktadır. Ankaragücü taraftarı, iç saha maçlarında Eryaman Stadyumu’nu doldurmaktadır.

Ankaragücü Taraftarlar

Ankaragücü, Türk futbolunun en cefakar ve en ateşli taraftar gruplarından birine sahiptir. Sol Kapalı, anarşist kimliği ile bilinen Anti X önemli taraftar gruplarıdır. Birden fazla taraftar grubu arasında en öne çıkanı ise hiç şüphesiz ki Gecekondu Grubu’dur. İç saha ya da deplasman fark etmeksizin her zaman takımlarının yanında olan ve barıştan yana olduklarını söyleyen Gecekondu Grubu, bununla birlikte zaman zaman istenmeyen tribün olaylarına da sebep olmaktadır. Gecekondu Grubu pek çok ankette de Türkiye’nin takımına en bağlı taraftar grupları arasında yer almaktadır.

Bununla birlikte Ankaragücü taraftarı, Bursaspor’u kardeş takım olarak görür. Türkiye’de çok ender rastlanan bir olay olarak bu iki takım taraftarları kendi takım formaları ile rahatça birbirlerinin tribünlerine girebilir ve rahatça yan yana maç seyredebilirler. Ankaragücü maçlarının 16. dakikadasın Ankaragücü tribünlerinden Bursaspor tezahüratı yükselirken Bursaspor taraftarı da aynı şekilde kendi maçlarının 6. dakikasında Ankaragücü lehine tezahüratlar yapmaktadır.

Ankaragücü Derbiler

Ankaragücü takımının ezeli rakibi yine bir Ankara takımı olan Gençlerbirliği ekibidir. Futbol literatüründe derbi kavramı aynı şehrin iki takımı arasındaki rekabeti anlatmak için kullanılır. Ülkemizde ise daha çok şampiyonluk yaşamış takımlar arasındaki mücadele gibi algılanmaktadır. Bu anlamda Ankaragücü – Gençlerbirliği rekabeti literatürde derbi kelimesinin tam karşılığıdır. Gençlerbirliği’nin TFF 1. Lig’de yer alması sebebi iki takım bir süredir karşı karşıya gelmemektedir. Bu ezeli rekabette üstün olan taraf isi Ankaragücü Futbol Kulübü’dür.